OVER BOMEN EN MENSEN - KAREL POMALEZING 2023
Geschiedenis en toekomst van ons klimaat
Valerie TrouetSynopsis
Met dendrochronologie - van de Griekse woorden dedron (boom) en chronos (tijd) - kunnen we het klimaat van de voorbije tweeduizend jaar bestuderen en zo de huidige en toekomstige antropogene klimaatverandering in een langetermijncontext plaatsen. We gebruiken de jaarringen in bomen om natuurlijke klimaatverandering te bestuderen, inclusief klimaatextremen zoals droogtes, orkanen en bosbranden. Bovendien ligt dendrochronologie op de nexus tussen klimatologie, ecologie en archeologie en laat ze zo toe om de relaties tussen klimaatgeschiedenis, bosgeschiedenis, en menselijke geschiedenis te onderzoeken.
In haar lezing legt de wereldvermaarde dendrochronologe en klimaatwetenschapster Valerie Trouet aan de hand van wereldwijde voorbeelden uit hoe eeuwen aan jaarringgegevens ons begrip verbeterd hebben van de interacties tussen het klimaatsysteem, ecosystemen, en menselijke systemen.
Deze publicatie bevat een reeks niet eerder in boekvorm gepubliceerde columns die prof. Trouet schreef voor de krant De Morgen, van juli 2021 tot februari 2023. De teksten geven een mooi beeld van haar visie op diverse aspecten van de klimaatproblematiek, als wetenschapper én als mens.
Specifications
English
Karel Poma-Lezing
De Karel Poma-lezing is een initiatief van een vijftiental verenigingen van diverse achtergrond, die zich alle verbonden weten met de persoon van of de waarden gehuldigd door Karel Poma. De lezingen zijn een eerbetoon aan de warme humanist Karel Poma en aan de liberale waarden van de Verlichting.#Karel Poma-Lezing
Valerie Trouet
Valerie Trouet is wetenschappelijk directeur van het nieuw opgerichte Belgisch Klimaatcentrum en professor aan de University of Arizona in de VS. Zij is doctor in de toegepaste biologische wetenschappen (KU Leuven) en werkte aan Penn State University en in het Zwitserse onderzoeksinstituut WSL voor ze in 2011 naar Arizona verhuisde. Valerie is al 20 jaar dendrochronologe en ze gebruikt de jaarringen in bomen om de geschiedenis van het klimaat, van bossen en van mensen te bestuderen over de voorbije tweeduizend jaren. Ze schreef meer dan 90 wetenschappelijke publicaties en haar bestseller Wat bomen ons vertellen (Lannoo) won de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek en werd in zeven talen vertaald. Valerie is laureaat van de 2019 Willi Dansgaard Award van de American Geophysical Union en een Kavli Fellow van de National Academy of Sciences.