Synopsis
In het klimaatdebat wordt de mens vaak naast of zelfs boven de natuur geplaatst, in een vijandige relatie waarin de mens, gedreven door kortzichtige hebzucht, enkel uit lijkt op de vernietiging van de planeet. In dit klimaatessay schetst Manuel Sintubin een ander beeld van de relatie tussen mens en planeet. Vanuit een aards perspectief schrijft de mens zich immers in in een 4 miljard jaar oude traditie van een planeetvormende biosfeer. De mens is een geologische kracht die mee schrijft aan het aardse verhaal.
De toekomst van de planeet ligt in onze handen. Wij zijn gepromoveerd tot de rentmeester van ‘onze’ aarde, met een verpletterende verantwoordelijkheid om ons vernuft ten volle aan te wenden voor het goed van mens en planeet. Deze positieve visie op mens en planeet vindt Manuel Sintubin terug in het ecomodernisme, net daarom in zijn ogen dé groene beweging van en voor de 21e eeuw.
Table of contents
Table of contentsSpecifications
De Klimaatessays
In de reeks De klimaatessays linken wetenschappers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun expertiseveld aan de klimaatverandering. Het resultaat is een bundeling van verrassende en vernieuwende inzichten over de grootste maatschappelijke uitdaging voor de komende decennia.#De Klimaatessays
Manuel Sintubin
Manuel Sintubin is professor geodynamica, verbonden aan het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op tektonische processen in de aardkorst, meer specifiek op de rol van fluïda in ertsgenese en seismogenese. Zijn interesse gaat ook uit naar aardbevingsgeologie en -archeologie. Hij toont bijzondere interesse in de relatie tussen geologie en maatschappij.