Synopsis

Wie en wat was Edmund Burke? Burke is een referentie in vele discussies over het conservatisme. Hij is vooral bekend door zijn Reflections on the Revolution in France (1790) waarin hij op scherpe wijze kritiek uitoefent op een modern, nieuw en radicaal idee van revolutie en op de details van de Franse Revolutie.

Burke bekoort al decennialang. Hij had een hekel aan bepaalde filosofen en wilde de Britten behoeden voor te veel experimenten in de politiek. Dus zette hij alle zeilen bij om iedereen ervan te overtuigen dat de Engelsen ‘geen discipelen van Voltaire en geen bekeerlingen van Rousseau’ zijn. Wat zit er achter het behoudsgezinde van Burke? Is Burke een verlanger in een wereld die teleurstelt? Is de geschiedenis ooit voltooid? Als het niet ontdekte onbekoorlijk is en het zichtbare aan het oog moet worden onttrokken, moeten er dan nog nieuwe bladzijden geschreven worden? Vanwaar precies de fascinatie voor Burke vanuit het conservatisme?

Burke is uitstekend bruikbaar in moderne debatten over democratie, globalisering, cultuurpessimisme, vooruitgangsfundamentalisme, de status van het mensenrechten - recht, de achteruitgang van het fatsoen en de terugkeer van het populisme, ook in Europa.

In Burke bekijken twaalf auteurs welke stempel deze achttiende-eeuwer heeft gedrukt op het denken over politiek, mens en maatschappij. Zij gaan daarbij voorbij aan alle bestaande kwalificaties. Is Burke een politiek filosoof te noemen? Zijn Burkes tegen - tijdse beschouwingen actueler dan ooit? Welke pennen bracht hij in beroering? Ook Burkes esthetica komt in deze uitgave aan bod.

Met bijdragen van Coen Brummer, Maarten Colette, Paul De Hert, Bart De Wever, Jasper Doomen, Michael Funk Deckard, Michel Huysseune, Andreas Kinneging, Bart Jan Spruyt, Matthias Storme, Koen Vermeir en Jozef Waanders.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
BURKE
Author(s)
Andreas Kinneging , Paul De Hert , Maarten Colette
ISBN
9789057186240
Publication date
20-04-2017
Pages
300
Language
Dutch

Andreas Kinneging

Andreas Kinneging (1962) is hoogleraar rechtsfilosofie aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Hij redigeerde de integrale vertaling van Tocquevilles Over de democratie in Amerika (2011) en is auteur van talrijke boeken, waaronder het talloze keren herdrukte Geografie van goed en kwaad (2005).

More about Andreas Kinneging

Paul De Hert

Paul De Hert (1965) is hoogleraar en grondrechtenspecialist en leidt de vakgroep Interdisciplinaire Studies van het Recht (Juri-DILS) van de Vrije Universiteit Brussel. Tevens is hij als hoofddocent verbonden aan de Universiteit Tilburg (TILT). Hij is onder meer lid van Criminal Law and Philosophy en Panopticon en schrijft over rechtsbescherming, vrijheden en grondslagen van het recht.

More about Paul De Hert

Maarten Colette

Maarten Colette (1987) studeerde rechten en filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en Université de Fribourg, en is als assistent werkzaam binnen de vakgroep Interdisciplinaire Studies van het Recht (JuriDILS) van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn proefschrift handelt over Rousseau en vrijheid. 

More about Maarten Colette

You may also be interested in ...

Philosophies, ideologies, and religions
EN NOG EEN GOEDE GEZONDHEID (NL)

Ignaas Devisch

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
1523 - THE FIRST MARTYRS OF THE REFORMATION

Harry Sinnaghel

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
CLASH

Hans Claus

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
A QUESTION OF TRUTH

Joke Bauwens & Vincent Ginis & Trisha Meyer & Bart Van Kerkhove & Karl Verstrynge

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
ONS LEVENSEINDE HUMANISEREN

Wim Distelmans & Hugo Van den Enden

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
LOGES IN HET WAASLAND IN DE NEGENTIENDE EEUW

Mario Hoste & Eddy Michotte

Show details