Synopsis
Fenomenologie als houding is een staalkaart van hoe fenomenologie vandaag de dag wordt beoefend. De bundel toont aan dat fenomenologie een nog steeds relevante stijl van filosoferen is in het hedendaagse filosofische discours. Het boek verschijnt naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Gezelschap voor fenomenologische wijsbegeerte en bundelt een selectie van bijdragen aan studiebijeenkomsten en conferenties door leden en gastsprekers. Een aantal auteurs stelt expliciet de vraag over de specificiteit van de fenomenologische instelling. Een tweede categorie bijdragen werpt licht op specifieke onderwerpen uit de wijsgerige psychologie en ethiek aan de hand van een dergelijke fenomenologische benadering. Een derde deel is gewijd aan een fenomenologische interpretatie van hedendaagse cultuur. Het Gezelschap voor fenomenologische wijsbegeerte werd opgericht in juni 2006, met als doel de beoefening van de fenomenologisch georiënteerde wijsbegeerte in het Nederlandse taalgebied te bevorderen.Table of contents
Table of contentsSpecifications
Chris Bremmers
Chris Bremmers is docent wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij vertaalde Levinas’ Totaliteit en Oneindigheid. Een essay over de exterioriteit (met Theo de Boer, 2012) en van Heidegger De oorsprong van het kunstwerk (met Mark Wildschut, 1996, 2002) en de Brief over het humanisme (2005/2017). Hij publiceerde een bibliografie in het Heidegger Jahrbuch I (2004) en artikelen op het grensvlak van fenomenologie, literaire kunst en ethiek. Hij is Series Editor van Studies in Contemporary Phenomenology (Brill Publishers Leiden/Boston).
Gert-Jan van der Heiden
Gert-Jan van der Heiden is hoogleraar metafysica aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij publiceert met name over hedendaagse continentale filosofie en is in het bijzonder geïnteresseerd in hermeneutiek. Hij publiceerde onder meer The Truth (and Untruth) of Language (2010), De stem van de doden (2012) en Ontology after Ontotheology (2014).
Peter Reynaert
Peter Reynaert is hoogleraar filosofie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij fenomenologie, wijsgerige psychologie en sociale en politieke filosofie doceert. Hij co-editeert de reeks Studies in Contemporary Philosophy (Brill) en is lid van de redactie van Bulletin d’analyse phénoménologique. Hij publiceerde meerdere boeken waaronder De onmeetbaarheid van de geest (1992) en artikelen over fenomenologie in vaktijdschriften zoals Husserl-Studies en Phänomenologische Forschungen, waaronder A Nonrepresentatonalist Approach to Phenomenal Consciousness (2007); Does Naturalism commit a Category-Mistake? (2016).