Synopsis

Fenomenologie als houding is een staalkaart van hoe fenomenologie vandaag de dag wordt beoefend. De bundel toont aan dat fenomenologie een nog steeds relevante stijl van filosoferen is in het hedendaagse filosofische discours. Het boek verschijnt naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Gezelschap voor fenomenologische wijsbegeerte en bundelt een selectie van bijdragen aan studiebijeenkomsten en conferenties door leden en gastsprekers. Een aantal auteurs stelt expliciet de vraag over de specificiteit van de fenomenologische instelling. Een tweede categorie bijdragen werpt licht op specifieke onderwerpen uit de wijsgerige psychologie en ethiek aan de hand van een dergelijke fenomenologische benadering. Een derde deel is gewijd aan een fenomenologische interpretatie van hedendaagse cultuur. Het Gezelschap voor fenomenologische wijsbegeerte werd opgericht in juni 2006, met als doel de beoefening van de fenomenologisch georiënteerde wijsbegeerte in het Nederlandse taalgebied te bevorderen.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
FENOMENOLOGIE ALS HOUDING
Author(s)
Chris Bremmers , Gert-Jan van der Heiden , Peter Reynaert
ISBN
9789057187063
Publication date
22-01-2018
Language
Dutch

Chris Bremmers

Chris Bremmers is docent wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij vertaalde Levinas’ Totaliteit en Oneindigheid. Een essay over de exterioriteit (met Theo de Boer, 2012) en van Heidegger De oorsprong van het kunstwerk (met Mark Wildschut, 1996, 2002) en de Brief over het humanisme (2005/2017). Hij publiceerde een bibliografie in het Heidegger Jahrbuch I (2004) en artikelen op het grensvlak van fenomenologie, literaire kunst en ethiek. Hij is Series Editor van Studies in Contemporary Phenomenology (Brill Publishers Leiden/Boston).

More about Chris Bremmers

Gert-Jan van der Heiden

Gert-Jan van der Heiden is hoogleraar metafysica aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij publiceert met name over hedendaagse continentale filosofie en is in het bijzonder geïnteresseerd in hermeneutiek. Hij publiceerde onder meer The Truth (and Untruth) of Language (2010), De stem van de doden (2012) en Ontology after Ontotheology (2014).

More about Gert-Jan van der Heiden

Peter Reynaert

Peter Reynaert is hoogleraar filosofie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij fenomenologie, wijsgerige psychologie en sociale en politieke filosofie doceert. Hij co-editeert de reeks Studies in Contemporary Philosophy (Brill) en is lid van de redactie van Bulletin d’analyse phénoménologique. Hij publiceerde meerdere boeken waaronder De onmeetbaarheid van de geest (1992) en artikelen over fenomenologie in vaktijdschriften zoals Husserl-Studies en Phänomenologische Forschungen, waaronder A Nonrepresentatonalist Approach to Phenomenal Consciousness (2007); Does Naturalism commit a Category-Mistake? (2016).

More about Peter Reynaert

You may also be interested in ...

Philosophies, ideologies, and religions
EN NOG EEN GOEDE GEZONDHEID (NL)

Ignaas Devisch

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
1523 - THE FIRST MARTYRS OF THE REFORMATION

Harry Sinnaghel

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
CLASH

Hans Claus

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
A QUESTION OF TRUTH

Joke Bauwens & Vincent Ginis & Trisha Meyer & Bart Van Kerkhove & Karl Verstrynge

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
ONS LEVENSEINDE HUMANISEREN

Wim Distelmans & Hugo Van den Enden

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
LOGES IN HET WAASLAND IN DE NEGENTIENDE EEUW

Mario Hoste & Eddy Michotte

Show details