ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)

Pamflet over een onbegrepen probleem

Anton Jäger

Synopsis

Valt er nog iets nieuws te zeggen over populisme? Al jaren worden we bestookt met onheilsvoorspellingen over de populistische apocalyps. Ondertussen werd de studie van het populisme een professionele industrie met eigen specialisten, consulenten en sterrenwichelaars. Dat terwijl populistische partijen en krachten traditionele partijen bedreigden na de crisis van 2008. We bevinden ons vandaag allemaal ‘onder populisten’, zowel links als rechts. Het huidige populisme laat zich daarom enkel begrijpen als uitdrukking van een seculaire crisis van de 20ste -eeuwse partijdemocratie — een crisis die ondertussen al onze standaardnoties van politiek onder hoogspanning zet. Werkend zowel mét als tégen de bestaande literatuur plaatst historicus-filosoof Anton Jäger de huidige populismediscussie in historische en hedendaagse context en relateert deze aan materiële verschuivingen in ons politiek bestel. Het pamflet reist terug in de tijd, naar de wortels van het populisme als term en beweging, noteert verschillen en gelijkenissen met vorige episoden — en neemt stelling in het populistisch mijnenveld.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)
Author(s)
Anton Jäger
ISBN
9789461173003
Publication date
01-04-2022
Language
Dutch

Paul Verbraeken-lezing

Op 9 april 2004 overleed Paul Verbraeken. Hij was een veelzijdig activist en vrijdenker die de kritische rede hoog in het vaandel droeg. Hij was veler vriend. Zijn naam is gegeven aan een jaarlijkse lezing met een eminent spreker over een brandend onderwerp.
#Paul Verbraeken-lezing

Anton Jäger

Anton Jäger is historicus en filosoof. Hij studeerde in Essex en Cambridge, en werkt nu als onderzoeker aan het Hoger Instituut van Wijsbegeerte aan de KU Leuven. Zijn werk behandelt thema’s als populisme, kapitalismetheorie, het basisinkomen, en de crisis van de hedendaagse democratie. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer, De Morgen, Sabzian, rekto:verso, Apache, Lava en DeWereldMorgen en is auteur van Kleine antigeschiedenis van het populisme (2018)

More about Anton Jäger

You may also be interested in ...

Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details
Show details
Political and social sciences
KLIMAATACTIE IN GELE HESJES (Paul Verbraekenlezing 2020)

Erik Swyngedouw

Show details
Political and social sciences
DE SOCIAALDEMOCRATIE IS DOODZIEK (Paul Verbraekenlezing 2019)

Vincent Scheltiens

Show details
Political and social sciences
EEN STAD IS GEEN LAND... (Paul Verbraekenlezing 2018)

Eric Corijn

Show details
Political and social sciences
TEGEN RADICALISERING (Paul Verbraekenlezing 2017)

Nadia Fadil

Show details