WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

(of: Hoe ons Capitool al elke dag wordt bestormd) — een pamflet —

Tom Lanoye

Synopsis

TOM LANOYE schreef een even furieus als hilarisch pamflet over het spook van ‘woke’. In de States is het echte doelwit van de anti-woke-waanzin nu al zonneklaar. Abortus, homohuwelijk, vrij onderwijs, vakbondsrechten, wapenwetten en ethisch ondernemerschap liggen steeds meer onder vuur. Scholen en bibliotheken verwijderen uit zelfcensuur duizenden boeken, zelfs van Nobelprijswinnaars. En als het afhangt van Donald Trump en Ron DeSantis wordt woke de inzet van de presidentsverkiezingen.

In België is N-VA-voorzitter Bart De Wever de aanjager van de anti-woke-hysterie. Ooit was hij op rechts de enige winnaar van elke cultuuroorlog. Dat is verleden tijd sinds de saga rond het niet-bindende Marrakech-pact. Zijn partij heeft die kwestie toentertijd zelf groot gemaakt door uit de regering-Michel te stappen, uit angst voor Vlaams Belang. Zo verkocht ze zichzelf bij de daaropvolgende verkiezingen een historische pandoering. Niemand kan rechts-extremisten overtroeven in ranzigheid. Toch speelt de burgemeester van Antwerpen aangaande woke opnieuw voluit op hun terrein. Voorval na voorval klopt hij op en melkt hij uit, vooral in de culturele sector. Zo wil hij ‘de vernietiging van onze cultuur’ voorkomen — zijn eigen woorden. Maar opnieuw versterkt hij vooral extreemrechts en zal woke voor zijn partij een nieuw Marrakech-debacle opleveren.

“Artiesten beschrijven identiteiten. Ideologen schrijven ze voor. Geen van beide groepen heeft helemaal gelijk. Artiesten geven dat ongelijk toe en maken er toch hun beroep van. Ideologen geven hun ongelijk nooit toe en maken er net zo goed hun beroep van.”

WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT is de achttiende lezing in een reeks die vernoemd is naar Paul Verbraeken (1946-2004). Hij was een ongebonden kritische denker. Te zijner nagedachtenis laten zijn vrienden sinds 2006 elk jaar een eminente spreker aan het woord.

Specifications

Title
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT
Author(s)
Tom Lanoye
ISBN
9789461174857
Publication date
26-07-2023
Pages
128
Language
Dutch

Paul Verbraeken-lezing

Op 9 april 2004 overleed Paul Verbraeken. Hij was een veelzijdig activist en vrijdenker die de kritische rede hoog in het vaandel droeg. Hij was veler vriend. Zijn naam is gegeven aan een jaarlijkse lezing met een eminent spreker over een brandend onderwerp.
#Paul Verbraeken-lezing

Tom Lanoye

Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

More about Tom Lanoye

You may also be interested in ...

Political and social sciences
ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)

Anton Jäger

Show details
Show details
Political and social sciences
KLIMAATACTIE IN GELE HESJES (Paul Verbraekenlezing 2020)

Erik Swyngedouw

Show details
Political and social sciences
DE SOCIAALDEMOCRATIE IS DOODZIEK (Paul Verbraekenlezing 2019)

Vincent Scheltiens

Show details
Political and social sciences
EEN STAD IS GEEN LAND... (Paul Verbraekenlezing 2018)

Eric Corijn

Show details
Political and social sciences
TEGEN RADICALISERING (Paul Verbraekenlezing 2017)

Nadia Fadil

Show details