ZINNEKES ZIJN DEBEST

Diversiteit aan het werk bij Brusselse jongeren van vandaag

Dimokritos Kavadias
Bram Spruyt
Nadine Engels
Gide Van Cappel

Synopsis

De stad Brussel kent de laatste twee decennia een sterke verjonging en heeft een gemiddelde leeftijd onder die van de andere gewesten. Jongeren vormen er een belangrijk onderdeel van het sociaal weefsel. De diversiteit binnen die Brusselse jeugd biedt echter zowel uitdagingen als kansen. Het merendeel van de jongeren identificeren zich heel sterk met de stad en zien in Brussel het symbool van eenheid in diversiteit. De verschillende breuklijnen die doorheen de stad lopen vormen echter een risico voor de cohesie ervan. Daartegenover staat dat jongeren die opgroeien in een van de meest diverse steden ter wereld een hoge mate van openheid en vooral mededogen vertonen. Zinnekes zijn De Best vormt de eerste weergave van de werkzaamheden van het DEBEST-programma (Democratic Empowerment of Brussels Education, Students and Teachers), een samenwerkingsverband van de Universitaire Associatie Brussel. DEBEST verrichte onderzoek bij 1880 jongeren van 15 à 16 jaar oud om een inkijk te krijgen op hun attitudes en besteedde aandacht aan initiatieven om jongeren te verbinden. Redacteurs Bram Spruyt (socioloog), Nadine Engels (onderwijskundige), Dimokritos Kavadias (politicoloog) en Gide Van Cappel (politicoloog) zijn allen verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
ZINNEKES ZIJN DEBEST
Author(s)
Dimokritos Kavadias , Bram Spruyt , Nadine Engels , Gide Van Cappel
ISBN
9789461172426
Publication date
10-01-2022
Pages
200
Language
Dutch

Dimokritos Kavadias

Dimokritos Kavadias is als hoofddocent verbonden aan het departement Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en is directeur van het Brussels Informatie -, Documentatie – en Onderzoekscentrum (BRIO) dat vraagstukken met betrekking tot Brussel als de Vlaamse rand onderzoekt. Zijn onderzoek richt zich op politieke socialisatie, burgerschapseducatie en jongeren in Brussel.

More about Dimokritos Kavadias

Bram Spruyt

Bram Spruyt is hoofddocent Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij doet onderzoek naar socio-politieke opvattingen, jongeren en onderwijs. Hij is ook verbonden aan het Vlaams JeugdOnderzoeksPlatform.

More about Bram Spruyt

Nadine Engels

Nadine Engels is onderwijskundige en als hoogleraar verbonden aan het Multidisciplinair Instituut Lerarenopleiding (MILO) van de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek concentreert zich op de professionele ontwikkeling van leraren, sociale en emotionele aspecten van leren en onderwijs, en een stem geven aan jongeren in maatschappelijke risicosituaties.

More about Nadine Engels

Gide Van Cappel

Gide Van Cappel is als onderzoeker verbonden aan het departement Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en werkzaam als onderzoeker bij het Brussels Informatie-,Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO). Daarnaast is hij werkzaam als medewerker participatie bij De Wakkere Burger VZW. Zijn specialisaties zijn de deliberatieve en participatieve democratie.

More about Gide Van Cappel

You may also be interested in ...

Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details
Political and social sciences
DE MYTHE VAN DE ARBEIDSMARKT

Paul de Beer

Show details
Political and social sciences
DIPLOMATIC SKILLS. THE BASICS

Johan Verbeke

Show details
Political and social sciences
HOE ECONOMIE HET PROBLEEM WERD

Koen Byttebier

Show details
Political and social sciences
ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)

Anton Jäger

Show details
Political and social sciences
DE PSYCHOLOGIE VAN DE POLITIEK

Christ'l De Landtsheer

Show details